1/19/2016

Könyvkritika??? Avagy a modern hercegnők tündérmeséi - a buta lányok hódítanak az irodalomban

A héten sikerült végigrágnom magam Lauren Rowe A klub című könyvén...És ismét egy könyv, ami kivágta nálam a biztosítékot...Feministának mondanám magam (nem a nők felsőbbrendűségében hiszek, hanem az egyenjogúságban), és ez nagyon komolyan bántotta ezen oldalamat...És mint mondtam, ez nem az első volt :( Mondjuk úgy az utolsó csepp volt.

Sajnos azt kellett észrevennem, hogy manapság olyan szintű nőbutítás megy, hogy hihetetlen. A legtöbb romantikus könyv (és lassan már az erotikusok is) arról szól, hogy a totál naiv, buta lányok kellenek a férfiaknak. Ezekben a könyvekben (az újabbakban) nagyon ritkán láthatunk igazán erős női karaktereket. A férfiak akármilyen sérültek is, mindig erősek, és bár a nők nem igazán tesznek bármit is, akkor is a lábuk előtt hevernek a férfi nem legtökéletesebb díszpéldányai.
"Legtökéletesebb" szemléltető példa erre Kristen Ashley Álomférfi sorozatának első része, A titokzatos Ő. 
Na ez a könyv kezdte igazán kikezdeni az idegeimet annó...Nem elég a Hülyeség ötven árnyalata trilógia totális sötét libuskája, aki a logikus és értelmes nő tökéletes ellenpéldája, nem, lehetett ezt überelni! Egyszer a kedvenc fodrászommal alaposan kitárgyaltuk, hogy miért is nem életszerű Ana karaktere, és most ezt részletesen nem fejteném itt ki, egyrészt mert nyomdafesték nem bírja el, másrészt ez akkor és ott jött ki jól, és ezt a poénomat meghagynám a fodrászat kedves dolgozóinak, akik sikeresen végighallgatták az eszmecserénket. (Ez úton is bocs annak a szegény férfinek, aki szerencsétlenségére pont ekkor nyíratott :) ) A lényeg röviden: Olyan nő, akinek egyetlen csepp agy is lötyög a káposztalevében odafönt nem megy bele ilyen kapcsolatba, akármilyen szívdöglesztő a pasi. De eltértem a tárgytól!
Szóval ezt az agyhalált is lehet felülmúlni...ez lenne Gwen...Gwen ugyanis sosem tesz semmit úgy, ahogy értelmes ember (nő) tenné. Hogy mi lehet nagyobb hülyeség annál, mint hogy szűzként belemegyünk egy szado-mazo csak szex viszonyba? Az ha 1,5 éve fekszünk úgy le egy pasival, hogy nem tudjuk a nevét, csak azt, hogy ha kedve szottyan, akkor éjjel bejut a ZÁRT(!!!) lakásunkba, csak hogy kedvére tegyen, aztán menjen a dolgára! Ha ez nem elég, akkor jön mindehhez az a zseniális vonala a könyvnek, hogy a város 3 legeslegüberszexibbmacsóalfahímje teper a csaj után, úgy hogy ő mindezért egy büdös gazszálat nem tesz keresztbe!!!! Ja, és amikor épp agylottyanásában eljön az egyiktől, a másik már ott is van és viszi magához, de persze semmi nem történik köztük, mert a pasi (egy motorosbűnbanda vezetője) megérti, hogy neki most tovább kell lépnie, és vár rá!!!!Mire az első megneszeli, hogy a csaj nála van az egész nyamvadt város összes kommandósa és motorosa egymást gyilkolja a csajért, aki mindeközben pihikél a motorosoknál.Passzolgatják kicsit a csajt, akit kb lépten-nyomon ki akar valaki nyírni, hol az egyik, hol a másik hapsi miatt. De persze mindhárom nőkbálványa megváltozik a két szép szeméért, vagy legalábbis megváltozna, de ő persze visszatér a sráchoz, aki 1,5 évig az égvilágon semmi mást nem akart tőle, csak a testét, aztán persze szivárványok, meg unikornisok és szerelem-happy end. Mármint az egyik hapsinak, a többiek meg natürlich félreállnak lovagiasan. A csajnak az egészben annyi szerepe van, hogy van, meg rinyál néha picikét...Na ezek után kaptam sokkot és kb vakartam a falat.

Erre jön ez az új, elvileg erotikus "műalkotás"...a végére olyan szinten fájt az emberi butaság, hogy elmondani nem tudom, vagyis hát ezen vagyok. Amúgy az erotika vonalat kb úgy hozta, mint a Szürke, semmi okuk rá, de folyton egymásnak esnek, még ha semmi értelme nincs is. A nő alap problémáját meg is értem, hiszen tényleg olyan témát dob fel, ami nagyon sok nőt érint a világon, de az hogy megoldjuk azzal, hogy nem, ez nem gond, csak keress tovább és magától megoldódik majd a "bajod", na ez kritikán aluli. (Nem baj, tiporjuk csak sárba a nőiséget!) A klubban ismét lelkisérült pasi, nem túl eszes nőkezdemény. Természetesen ő és a kis hibája a srác kriptonitja, aki majd végül azért természetesen helyreteszi a kis lelkét...Nincs is ezzel gond. De, hogy a csaj, ami hisztit meg vergődést leművel a könyvben, azt nincs férfi a világon, de még az Univerzumban sem, aki elviselné, az holt biztos. És persze itt is a buta kislány elnyeri a milliárdos szépfiút...
Rá kellett döbbennem, hogy ezek a könyvek lettek modern korunk felnőtt tündér/disney meséi, csak a hercegnők átlag, buta lánykák, akik a mosolyukért megkapják a gazdag, ám picit lelkisérült hercegeket. Végül is logikus, hiszen felnőtt az eredeti Disney hercegnő meséket néző generáció, és ők ehhez vannak szokva. (Hozzáteszem, azért nézzük meg a mostani Hercignőket a mesékből, igazi független, erős és bátor nőalakok, akik férfi nélkül is boldogulnak, a mostani lánykáknak durva felnőtt mesék kellenek majd, ha mi ezt kaptuk.)
Viszont kérdem én, tényleg ez a mi korosztályunk? Erre van nekünk szükségünk? Ez az irodalom kell nekünk? Tényleg elég, ha csinik vagyunk, okosnak nem kell lennünk, ha mégis azok vagyunk, akkor tagadjuk le, pusztán, hogy érvényesülni tudjunk, egy férfi mellett? Tényleg ez kell a mai férfiaknak? Mindenkinek szíve-joga azt szeretni, amit akar, és meg is van a kereslet ezekre a "felnőtt-mesekönyvekre", viszont kezeljük ezeket a helyén, közük nincs a valósághoz többnyire. Legalábbis nagyon remélem, mert akkor az okos lányok maguk maradnak, sajnos. Srácok, ne kényszerítsetek minket "liba szerepre", éljen az egyéniség, a személyiség és az intelligencia! ;) Csajok, legyetek hűek önmagatokhoz, úgy is fog titeket szeretni valaki, nem csak, ha megjátsszátok magatokat, olyannak, amilyenek nem vagytok!


Légy mindig önmagad, kivéve ha lehetsz Batman, akkor viszont inkább légy mindig Batman! :D
Pusszantás, és nem utáljatok nagyon! :)